Risotto z krewetkami i szparagami

Risotto z krewetkami i szparagami to aromatyczne danie, które zachwyca delikatnym smakiem ryżu ugotowanego na bulionie warzywnym, podsmażonych krewetek i świeżych szparagów. Kremowa konsystencja risotto i intensywny smak morskich składników sprawiają, że jest to idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Smażymy krewetki na oliwie w głębokim garnku.
  2. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie.
  3. Dodajemy szparagi, smażymy razem przez kilka minut.
  4. Wrzucamy ryż Arborio i mieszamy, aż będzie lekko przeźroczysty.
  5. Zalewamy wszystko białym winem i gotujemy, aż większość wina wyparuje.
  6. Stopniowo dodajemy gorący bulion, mieszając ryż co jakiś czas, aż będzie gotowy.
  7. Kiedy ryż będzie gotowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Możemy udekorować danie pomidorkami i natką pietruszki.
  9. Podajemy risotto z krewetkami i szparagami, delektując się smakiem!
Risotto z krewetkami i szparagami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Risotto z krewetkami i szparagami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up