Pyszny tort orzechowy Siostry Anastazji
Tort orzechowy siostry Anastazji to wyjątkowo aromatyczne i pyszne ciasto, które zachwyca orzechowym smakiem i delikatną konsystencją. Doskonałe połączenie chrupiących orzechów, wilgotnego biszkoptu i kremowej warstwy sprawia, że ten deser zawsze cieszy podniebienie i jest doskonały na różne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: mąkę pszennej, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, cukier, jajka, sól.
- Przygotuj blaszkę tortownicą o średnicy 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- Przygotowanie biszkoptu orzechowego:
- Ubij 6 białek na sztywną pianę, stopniowo dodawaj 6 łyżek cukru.
- Następnie dodaj żółtka, jedno po drugim, kontynuując ubijanie.
- Dodaj dwie łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich i delikatnie wymieszaj składniki.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika
- Podanie:
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt orzechowy z piekarnika i ostudź.
- Gdy biszkopt ochłonie, możesz go ozdobić dowolnie lub podać samodzielnie.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pyszny tort orzechowy Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również