Puszysty sernik z musem malinowym

Puszysty sernik z musem malinowym to doskonałe połączenie kremowego sernika i intensywnie malinowego museu. Delikatny i lekki sernik świetnie komponuje się z kwaśnymi malinami, tworząc doskonałą harmonię smaków. Idealny deser na letnie dni i spotkania ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozdrobnienie herbatników:
  2. Rozdrobnij 250g herbatników na drobny piasek.
  3. Dodaj 55g miękkiego masła i zmiksuj aż do połączenia się składników.
  4. Przygotowanie spodu:
  5. Wyłóż blachę o wymiarach 24x28 cm papierem do pieczenia, a następnie wylej i dociśnij ciastka.
  6. Wstaw do lodówki na chwilę, aby się schłodziło.
  7. Przygotowanie masy serowej:
  8. W misie robota umieść 0.5 kg sera (najlepiej gęstego), 0.5 kg sera mascarpone, 280g cukru i ucieraj do połączenia.
  9. Dodaj po jednym 6 jajkach.
  10. Dodaj 80g mąki ziemniaczanej i ucieraj do połączenia.
  11. Pieczenie sernika:
  12. Wyłóż masę serową na ciastka w blaszce.
  13. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz jeszcze 40 minut.
  14. Po upieczeniu, wyjmij sernik i studź, następnie włóż na godzinę do lodówki.
  15. Przygotowanie musu malinowego:
  16. Zmiksuj 0.5 kg malin, a następnie przecedź przez sitko.
  17. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny.
  18. Ubij 600 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki z dodatkiem cukru pudru.
  19. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy malinowej i połącz z ubitą śmietaną.
  20. Dekoracja sernika:
  21. Wrzuć maliny w całości do masy malinowej.
  22. Przełóż masę malinową na wystudzony sernik.
  23. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  24. Opcjonalna polewa czekoladowa:
  25. Rozpuść w mikrofalówce białą czekoladę z 2 łyżeczkami śmietanki.
  26. Polej sernik roztopioną czekoladą.
  27. Podawanie:
  28. Pokrój sernik i podawaj.
  29. Smacznego!
Puszysty sernik z musem malinowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Puszysty sernik z musem malinowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up