Pulpety z indyka z piekarnika

Pulpety z indyka z piekarnika to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pulpetów smażonych na patelni. Mięsne kulki przygotowane są z mięsa z indyka, bułki tartej, cebuli, jajka i przypraw. Całość jest następnie pieczona w piekarniku, co sprawia, że są lżejsze i mniej tłuste. Idealne danie dla całej rodzinny, które można podać z ulubionym sosem i dodatkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie ryżu: Gotujemy 3/4 szklanki ryżu przez około 10 minut w 1,5 szklanki osolonej wody
  2. Przygotowanie cebuli i czosnku: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek
  3. Przygotowanie sosu pomidorowego: Dodajemy do podsmażonej cebuli koncentrat pomidorowy, krojone pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i śmietanę
  4. Połączenie składników: Do wystudzonego ryżu i cebuli dodajemy mięso mielone, jajko, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy
  5. Formowanie klopsików: Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące i układamy na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem
  6. Pieczenie: Klopsiki zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
  7. Podanie: Danie można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem oraz surówką
  8. Dekoracja i podanie: Posypać danie zieleniną i podać, np
Pulpety z indyka z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pulpety z indyka z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up