Przepis na Twaróg do Naleśników

Naleśniki z pysznym twarogiem to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie śniadaniowe lub deser. Ciasto naleśnikowe przygotowane ze składników takich jak mąka, jajka i mleko jest smażone na patelni, a następnie nadziewane kremowym twarogiem wymieszanym z cukrem i wanilią. Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem owocowym, tworząc pożywną i apetyczną potrawę.

Składniki

Przygotowanie

  1. W naczyniu wysokim wbijamy 2 jajka, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy 1 szklankę mąki, wlewamy 3/4 szklanki wody gazowanej i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut, aby zgęstniało.
  3. W misce rozgniatamy biały ser twarogu widelcem, dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 3/4 łyżki cukru z wanilią, wyciskamy sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy.
  4. Ubijamy białko z 1 jajka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
  5. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, zawijamy nadzienie serowe w kopertę, obtaczamy w jajku i smażymy.
  6. Naleśniki podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis na Twaróg do Naleśników

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Twaróg do Naleśników, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up