Przepis na Śledzia po Japońsku

Smażony śledź w marynacie japońskiej to delikatna i aromatyczna potrawa, która zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Świeży śledź jest najpierw marynowany w sosie sojowym, mirinie, cukrze i imbircu, a następnie smażony na patelni. Efekt? Idealna kombinacja słonego, słodkiego i pikantnego smaku, która zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Idealny przepis dla miłośników kuchni japońskiej i morskich smakołyków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie śledzia i dokładne oczyszczenie go z łusek.
  2. Pokrojenie śledzia na cienkie plastry.
  3. Przygotowanie marynaty:
  4. W miseczce wymieszaj 1/2 szklanki octu ryżowego, 1/4 szklanki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę pasty miso, 1 ząbek posiekanego czosnku i 1 łyżeczkę startego imbiru.
  5. Zamarynowanie śledzia w przygotowanej marynacie przez co najmniej 4 godziny (najlepiej całą noc).
  6. Przygotowanie pozostałych składników:
  7. Pokrojenie cebuli w cienkie piórka.
  8. Pokrojenie ogórka w cienkie plasterki.
  9. Posiekane listki natki pietruszki.
  10. Po upływie czasu, odcedzenie śledzia z marynaty.
  11. Układanie kawałków śledzia na talerzach.
  12. Dekorowanie śledzia pokrojoną cebulą, plasterkami ogórka i natką pietruszki.
  13. Podanie ze świeżo ugotowanym ryżem.
  14. Smacznego!
Przepis na Śledzia po Japońsku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Śledzia po Japońsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up