Przepis na Sękacz w Blaszce

Sękacz w blaszce to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne, które przygotowywane jest warstwami na blasze i pieczone stopniowo. Aby uzyskać chrupiące i puszyste wnętrze, kluczowe jest cierpliwe dodawanie warstw ciasta i dokładne pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Smak tego ciasta z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki wymienione w transkrypcji.
  2. Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia, np
  4. Przygotowanie ciasta:
  5. W misce ubij jaja z cukrem na puszystą masę.
  6. Dodaj stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
  7. Stopniowo wlej mleko i olej, cały czas mieszając.
  8. Dodaj wanilię i kakao, dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  9. Pieczenie sękacza w blaszce:
  10. Wlej przygotowane ciasto do przygotowanej blaszki.
  11. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu wyjmij sękacz z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  13. Opcjonalnie posyp sękacz cukrem pudrem przed podaniem.
  14. Podanie:
  15. Przygotuj ulubioną herbatę lub kawę.
  16. Przekrój sękacz na porcje i podawaj
  17. Aby dostosować ten przepis, można także dodać ulubione dodatki, np
Przepis na Sękacz w Blaszce

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Sękacz w Blaszce, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up