Przepis na Polędwicę z Dorsza z Patelni

Polędwica z dorsza z patelni to prosty i szybki sposób na przygotowanie aromatycznego dania z ryby. Dorsz jest delikatny i zdrowy, a smażony na patelni z dodatkiem przypraw i ziół staje się wyjątkowo soczysty i aromatyczny. To idealna propozycja dla miłośników lekkich i pysznych dań rybnych.
Składniki
Przygotowanie
- Rozmrozić rybę, jeśli jest mrożona, i osuszyć ją przed panierowaniem.
- Przyprawić rybę solą i pieprzem z obu stron.
- Przygotować trzy miski jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajkiem, trzecią z bułką tartą.
- Obtoczyć każdy kawałek ryby najpierw w mące, następnie w jajku, i na końcu w bułce tartej.
- Upewnić się, że panierka jest dobrze dociskana do ryby z każdej strony.
- Opcjonalnie posypać solą bułkę tartą dla intensywniejszego smaku.
- Rozgrzać patelnię z tłuszczem (masło klarowane lub olej roślinny) na średnim ogniu.
- Sprawdzić temperaturę tłuszczu, kładąc kruszonkę jeśli buzuje, tłuszcz jest gotowy.
- Smażenie:
- Smażyć rybę na średnim ogniu od strony najgrubszej najpierw przez około 4-5 minut.
- Jeśli filety są różnej grubości, zacząć od tych najgrubszych.
- Po 1 minucie dodać cieńsze filety.
- Po obróceniu ryby, smażyć drugą stronę przez około 3 minuty.
- Odsączyć usmażoną rybę na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podanie:
- Podawać usmażoną rybę od razu, gdy jest jeszcze chrupiąca i soczysta.
- Można podać z ziemniakami, np
- Przygotować sidesy wcześniej, ponieważ ryba najlepiej smakuje od razu po usmażeniu.
- Odpowiednio zestawić także sosy i dodatki, które będą pasować do dania.
- Rozkoszować się smakiem soczystego dorsza z chrupiącą panierką!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Polędwicę z Dorsza z Patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również