Przepis na Polędwicę z Dorsza z Patelni

Polędwica z dorsza z patelni to prosty i szybki sposób na przygotowanie aromatycznego dania z ryby. Dorsz jest delikatny i zdrowy, a smażony na patelni z dodatkiem przypraw i ziół staje się wyjątkowo soczysty i aromatyczny. To idealna propozycja dla miłośników lekkich i pysznych dań rybnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrozić rybę, jeśli jest mrożona, i osuszyć ją przed panierowaniem.
  2. Przyprawić rybę solą i pieprzem z obu stron.
  3. Przygotować trzy miski jedną z mąką, drugą z roztrzepanym jajkiem, trzecią z bułką tartą.
  4. Obtoczyć każdy kawałek ryby najpierw w mące, następnie w jajku, i na końcu w bułce tartej.
  5. Upewnić się, że panierka jest dobrze dociskana do ryby z każdej strony.
  6. Opcjonalnie posypać solą bułkę tartą dla intensywniejszego smaku.
  7. Rozgrzać patelnię z tłuszczem (masło klarowane lub olej roślinny) na średnim ogniu.
  8. Sprawdzić temperaturę tłuszczu, kładąc kruszonkę jeśli buzuje, tłuszcz jest gotowy.
  9. Smażenie:
  10. Smażyć rybę na średnim ogniu od strony najgrubszej najpierw przez około 4-5 minut.
  11. Jeśli filety są różnej grubości, zacząć od tych najgrubszych.
  12. Po 1 minucie dodać cieńsze filety.
  13. Po obróceniu ryby, smażyć drugą stronę przez około 3 minuty.
  14. Odsączyć usmażoną rybę na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  15. Podanie:
  16. Podawać usmażoną rybę od razu, gdy jest jeszcze chrupiąca i soczysta.
  17. Można podać z ziemniakami, np
  18. Przygotować sidesy wcześniej, ponieważ ryba najlepiej smakuje od razu po usmażeniu.
  19. Odpowiednio zestawić także sosy i dodatki, które będą pasować do dania.
  20. Rozkoszować się smakiem soczystego dorsza z chrupiącą panierką!
Przepis na Polędwicę z Dorsza z Patelni

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Polędwicę z Dorsza z Patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up