Przepis na Piernika z Miodem

Piernik z miodem to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane z miodem, mąką, przyprawami i bakaliami. Delikatnie korzenny smak piernika doskonale komponuje się z gęstym i słodkim miodem, tworząc wyjątkową kombinację smaków. Przygotowanie ciasta jest dość proste, a efekt końcowy z pewnością będzie zachęcający do sięgnięcia po kolejny kawałek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem przygotowania piernika, należy nastawić piekarnik na 180 stopni, opcja z górnym i dolnym grzaniem bez termoobiegu.
  2. Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. W przypadku użycia foremki o wymiarach 30x11 cm, blachę ustawić w takim kształcie, aby piernik był wysoki i wystawał
  4. Przygotować składniki 300 g mąki pszennej (typ 450), 3 całe jajka, 20 g gorzkiego kakao, 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g lub 30 g jeśli zawiera cukier), 10 g sody oczyszczonej, 110 g cukru, 160 g miodu, 150 g dżemu (np
  5. W dużej misce połączyć mąkę, jajka, kakao, przyprawę do piernika, sodę, cukier, miód, dżem, mleko i olej
  6. Przełożyć przygotowane ciasto na piernik do wyłożonej papierem blachy i wstawić blachę z ciastem do piekarnika.
  7. Piec piernik w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut.
  8. Po upieczeniu, wyjąć piernik z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na desce.
  9. Przygotowanie polewy:
  10. W garnku rozpuścić masło i dodać cały cukier puder
  11. Stopniowo dodawać kakao, mieszając, aż wykorzystamy całe kakao.
  12. Odstawić polewę na bok, aby przestygła.
  13. Dekoracja piernika:
  14. Jeśli chcemy, możemy przygotować skórkę pomarańczową, pokrajać ją na mniejsze kawałki.
  15. Jeśli używamy polewy czekoladowej, polewamy ostudzony piernik przygotowaną polewą.
  16. Możemy dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
  17. Odczekać, aż polewa stężeje, a następnie przenieść piernik na talerz do podania.
  18. Smacznego!
Przepis na Piernika z Miodem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Piernika z Miodem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up