Przepis na Pasztet Wieprzowy z Wątróbką

Pasztet wieprzowy z wątróbką to klasyczna i aromatyczna potrawa, idealna na świąteczny stół czy rodzinne przyjęcie. Przygotowanie tego pasztetu nie jest trudne, a efekt końcowy zachwyca smakiem i konsystencją. Główne składniki to mielona wieprzowina, wątróbka drobiowa, cebula, jajka i przyprawy. Po upieczeniu pasztet nabiera soczystości i intensywnego smaku. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, podany z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przepłucz mięso (2,5 kg boczku wieprzowego, 2,5 kg szynki wieprzowej) pod zimną wodą.
  2. Umieść mięso w dużym garnku.
  3. Dodaj trzy duże marchewki, seler, główkę czosnku, półśredniego pora, kilka liści laurowych, ziela angielskiego, gałązki świeżego lubczyku.
  4. Zalej wszystko zimną wodą tak, aby przykryć mięso.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny 20 minut, odcedzając wywar do miski.
  6. Odstaw mięso i warzywa do przestygnięcia.
  7. Rozdrobnij mięso i warzywa blenderem lub maszynką do mielenia mięsa.
  8. Dodaj sól, pieprz, paprykę, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek do mięsa.
  9. Dodaj tłuszcz z wywaru do mięsa i wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.
  10. Wyciśnij czosnek do masy i jeszcze raz wymieszaj.
  11. Nakładaj masę do słoików, zostawiając trochę miejsca na górze
  12. Zamknij słoiki i umieść na blasze do pieczenia, przygotowanej do pasteryzacji.
  13. Pasteryzacja (tyndalizacja):
  14. Pierwsza pasteryzacja: Piecz słoiki w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
  15. Odstaw słoiki na 24 godziny.
  16. Druga pasteryzacja: Piecz słoiki przez 40 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
  17. Odstaw słoiki na kolejne 24 godziny.
  18. Trzecia pasteryzacja: Piecz słoiki przez 30 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
  19. Odstaw słoiki na kolejne 24 godziny.
  20. Testowanie i przechowywanie:
  21. Po trzydniowej pasteryzacji, odkręć słoiki i sprawdź, czy wieczka są wklęsłe.
  22. Jeśli wieczka są wypukłe, ponownie przepasteryzuj słoiki.
  23. Po przestygnięciu, włóż słoiki do lodówki, aby pasztet stężał.
  24. Przed otwarciem słoika, chłodź go w lodówce.
  25. Sprawdź konsystencję i smak pasztetu po tym procesie.
  26. Smacznego!
Przepis na Pasztet Wieprzowy z Wątróbką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Pasztet Wieprzowy z Wątróbką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up