Przepis na Pasztet Wieprzowy z Wątróbką
Pasztet wieprzowy z wątróbką to klasyczna i aromatyczna potrawa, idealna na świąteczny stół czy rodzinne przyjęcie. Przygotowanie tego pasztetu nie jest trudne, a efekt końcowy zachwyca smakiem i konsystencją. Główne składniki to mielona wieprzowina, wątróbka drobiowa, cebula, jajka i przyprawy. Po upieczeniu pasztet nabiera soczystości i intensywnego smaku. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, podany z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami.
Składniki
Przygotowanie
- Przepłucz mięso (2,5 kg boczku wieprzowego, 2,5 kg szynki wieprzowej) pod zimną wodą.
- Umieść mięso w dużym garnku.
- Dodaj trzy duże marchewki, seler, główkę czosnku, półśredniego pora, kilka liści laurowych, ziela angielskiego, gałązki świeżego lubczyku.
- Zalej wszystko zimną wodą tak, aby przykryć mięso.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny 20 minut, odcedzając wywar do miski.
- Odstaw mięso i warzywa do przestygnięcia.
- Rozdrobnij mięso i warzywa blenderem lub maszynką do mielenia mięsa.
- Dodaj sól, pieprz, paprykę, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek do mięsa.
- Dodaj tłuszcz z wywaru do mięsa i wszystko razem zmiksuj na jednolitą masę.
- Wyciśnij czosnek do masy i jeszcze raz wymieszaj.
- Nakładaj masę do słoików, zostawiając trochę miejsca na górze
- Zamknij słoiki i umieść na blasze do pieczenia, przygotowanej do pasteryzacji.
- Pasteryzacja (tyndalizacja):
- Pierwsza pasteryzacja: Piecz słoiki w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
- Odstaw słoiki na 24 godziny.
- Druga pasteryzacja: Piecz słoiki przez 40 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
- Odstaw słoiki na kolejne 24 godziny.
- Trzecia pasteryzacja: Piecz słoiki przez 30 minut w temperaturze 105 stopni Celsjusza.
- Odstaw słoiki na kolejne 24 godziny.
- Testowanie i przechowywanie:
- Po trzydniowej pasteryzacji, odkręć słoiki i sprawdź, czy wieczka są wklęsłe.
- Jeśli wieczka są wypukłe, ponownie przepasteryzuj słoiki.
- Po przestygnięciu, włóż słoiki do lodówki, aby pasztet stężał.
- Przed otwarciem słoika, chłodź go w lodówce.
- Sprawdź konsystencję i smak pasztetu po tym procesie.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Pasztet Wieprzowy z Wątróbką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również