Przepis na dzem z wisni

Dżem z wiśni to pyszna i aromatyczna konfitura przygotowywana z dojrzałych owoców wiśni, cukru i soku z cytryny. Proces przygotowania jest prosty - owoce należy sparzyć, oczyścić z pestek, gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dżem świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich wypieków. Doskonały smak letnich wiśni zamknięty w słoiczku na zimowe wieczory.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść wisnie, usuwając pestki i szypułki.
  2. Przełóż oczyszczone wisnie do garnka
  3. Dodaj cukier do garnka z wisniami.
  4. Wymieszaj składniki i pozostaw na kilka godzin, aby owoce puściły sok.
  5. Po odczekaniu czasu, postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
  6. Gotuj dzem na małym ogniu przez około 1-2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  7. Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny dla lepszego smaku.
  8. Kiedy dzem zacznie gęstnieć i uzyskać odpowiednią konsystencję, możesz go zetrzeć przez sito, aby usunąć ewentualne grudki.
  9. Przełóż gorący dzem do słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem, aby wysterylizować wieczka.
  10. Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Przepis na dzem z wisni

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na dzem z wisni, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up