Przepis na dzem z wisni
Dżem z wiśni to pyszna i aromatyczna konfitura przygotowywana z dojrzałych owoców wiśni, cukru i soku z cytryny. Proces przygotowania jest prosty - owoce należy sparzyć, oczyścić z pestek, gotować z dodatkiem cukru i soku z cytryny aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dżem świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, naleśników czy słodkich wypieków. Doskonały smak letnich wiśni zamknięty w słoiczku na zimowe wieczory.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść wisnie, usuwając pestki i szypułki.
- Przełóż oczyszczone wisnie do garnka
- Dodaj cukier do garnka z wisniami.
- Wymieszaj składniki i pozostaw na kilka godzin, aby owoce puściły sok.
- Po odczekaniu czasu, postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
- Gotuj dzem na małym ogniu przez około 1-2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny dla lepszego smaku.
- Kiedy dzem zacznie gęstnieć i uzyskać odpowiednią konsystencję, możesz go zetrzeć przez sito, aby usunąć ewentualne grudki.
- Przełóż gorący dzem do słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem, aby wysterylizować wieczka.
- Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na dzem z wisni, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również