Przepis na dżem z agrestu
Dżem z agrestu to pyszny i prosty w wykonaniu przepis, który sprawi, że każde śniadanie będzie wyjątkowe. Agrest poddany obróbce wraz z dodatkiem cukru przekształca się w gęsty i aromatyczny dżem, doskonały do smarowania pieczywa, naleśników czy dodatku do deserów. Gotowy dżem można przechowywać w słoikach, ciesząc się jego smakiem przez długi czas.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść oczyszczony agrest w rondlu.
- Dodaj cukier do agrestu.
- Włącz gaz.
- Całość gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż agrest zmięknie i dżem zgęstnieje.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zdejmij rondel z ognia.
- Przełóż gorący dżem do słoików.
- Zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia.
- Gotowe! Twój dżem z agrestu jest gotowy do spożycia lub przechowywania.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na dżem z agrestu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również