Przepis na dżem z agrestu

Dżem z agrestu to pyszny i prosty w wykonaniu przepis, który sprawi, że każde śniadanie będzie wyjątkowe. Agrest poddany obróbce wraz z dodatkiem cukru przekształca się w gęsty i aromatyczny dżem, doskonały do smarowania pieczywa, naleśników czy dodatku do deserów. Gotowy dżem można przechowywać w słoikach, ciesząc się jego smakiem przez długi czas.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umieść oczyszczony agrest w rondlu.
  2. Dodaj cukier do agrestu.
  3. Włącz gaz.
  4. Całość gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż agrest zmięknie i dżem zgęstnieje.
  5. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zdejmij rondel z ognia.
  6. Przełóż gorący dżem do słoików.
  7. Zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia.
  8. Gotowe! Twój dżem z agrestu jest gotowy do spożycia lub przechowywania.
Przepis na dżem z agrestu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na dżem z agrestu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up