Przepis na ciasto pijana zakonnica Siostry Anastazji
Ciasto Pijana Zakonnica wg przepisu Siostry Anastazji to pyszny deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych kawą oraz kremu z bitej śmietany, cukru i likieru. To tradycyjna i bardzo popularna wersja tego słodkiego przysmaku, który zwykle jest przygotowywany na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne. Smakowity i lekki, idealny na każdą okazję!
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki i zamoczyć je w 250 ml rumu.
- Przygotować poncz: wymieszać 100 ml gorącej wody, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki rumu, odstawić do wystudzenia.
- Biszkopt:
- W rondelku doprowadzić do wrzenia 3/4 szklanki oleju, pół szklanki wody, 1 szklankę cukru i 3 płaskie łyżki kakao; odstawić do wystudzenia.
- Ubijać 5 białek, stopniowo dodając pół szklanki cukru, a następnie 5 żółtek.
- Połączyć masę czekoladową z masą jajeczną, a następnie dodać 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
- Przełożyć masę do foremki i piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180°C.
- Krem:
- Ubijać 250 g miękkiego masła, dodać 400 g kremu czekoladowego typu Nutella, 130 g zimnego sera mascarpone i śliwki zamoczone w alkoholu.
- Składanie ciasta:
- Nasączyć dolny biszkopt połową ponczu, wyłożyć powidła śliwkowe, na nie wkładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
- Polewa:
- Podgrzać 130 g kremówki 30%, dodać 130 g posiekanej czekolady deserowej, wymieszać.
- Ostudzoną polewę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na całą noc.
- Finalizacja:
- Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na ciasto pijana zakonnica Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również