Przepis na ciasto pijana zakonnica Siostry Anastazji

Ciasto Pijana Zakonnica wg przepisu Siostry Anastazji to pyszny deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych kawą oraz kremu z bitej śmietany, cukru i likieru. To tradycyjna i bardzo popularna wersja tego słodkiego przysmaku, który zwykle jest przygotowywany na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne. Smakowity i lekki, idealny na każdą okazję!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki i zamoczyć je w 250 ml rumu.
  2. Przygotować poncz: wymieszać 100 ml gorącej wody, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki rumu, odstawić do wystudzenia.
  3. Biszkopt:
  4. W rondelku doprowadzić do wrzenia 3/4 szklanki oleju, pół szklanki wody, 1 szklankę cukru i 3 płaskie łyżki kakao; odstawić do wystudzenia.
  5. Ubijać 5 białek, stopniowo dodając pół szklanki cukru, a następnie 5 żółtek.
  6. Połączyć masę czekoladową z masą jajeczną, a następnie dodać 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
  7. Przełożyć masę do foremki i piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180°C.
  8. Krem:
  9. Ubijać 250 g miękkiego masła, dodać 400 g kremu czekoladowego typu Nutella, 130 g zimnego sera mascarpone i śliwki zamoczone w alkoholu.
  10. Składanie ciasta:
  11. Nasączyć dolny biszkopt połową ponczu, wyłożyć powidła śliwkowe, na nie wkładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
  12. Polewa:
  13. Podgrzać 130 g kremówki 30%, dodać 130 g posiekanej czekolady deserowej, wymieszać.
  14. Ostudzoną polewę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na całą noc.
  15. Finalizacja:
  16. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Przepis na ciasto pijana zakonnica Siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na ciasto pijana zakonnica Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up