Przepis na ciasteczka wyciskane z maszynki

Ciasteczka wyciskane z maszynki to pyszne i łatwe do przygotowania ciasteczka, które zawsze cieszą podniebienie. Wystarczy przygotować ciasto z mąki, masła, cukru i jajek, a następnie wycisnąć je za pomocą specjalnej maszynki lub rękawa cukierniczego na blaszkę. Po upieczeniu będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia.
  2. Otrzeć skórkę pomarańczy po umyciu jej w gorącej wodzie.
  3. Dodanie skórki pomarańczowej lub/ i nasionek z laski wanilii do suchych składników.
  4. Dodać miękkie masło, żółtka i dwie łyżki kwaśnej śmietany
  5. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na chwilę.
  6. Po schłodzeniu ciasta, podzielić je na wałeczki i wrzucić do maszynki do ciastek.
  7. Wyciskać ciasto przez maszynkę, ułożyć dłuższe kawałki na desce i pokroić na 7-8 centymetrowe kawałki.
  8. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do temp
  9. Piec ciasteczka przez 12-18 minut, w zależności od ustawionej funkcji piekarnika.
  10. Po upieczeniu, ciasteczka zostawić na blaszce do lekkiego przestygnięcia.
  11. Przenieść ciasteczka do puszki po wystudzeniu, aby odparowały i były kruche.
  12. Opcjonalnie można zanurzyć końcówki ciasteczek w czekoladzie.
Przepis na ciasteczka wyciskane z maszynki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na ciasteczka wyciskane z maszynki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up