Przepis na ciasteczka wyciskane z maszynki
Ciasteczka wyciskane z maszynki to pyszne i łatwe do przygotowania ciasteczka, które zawsze cieszą podniebienie. Wystarczy przygotować ciasto z mąki, masła, cukru i jajek, a następnie wycisnąć je za pomocą specjalnej maszynki lub rękawa cukierniczego na blaszkę. Po upieczeniu będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
Przygotowanie
- Przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia.
- Otrzeć skórkę pomarańczy po umyciu jej w gorącej wodzie.
- Dodanie skórki pomarańczowej lub/ i nasionek z laski wanilii do suchych składników.
- Dodać miękkie masło, żółtka i dwie łyżki kwaśnej śmietany
- Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na chwilę.
- Po schłodzeniu ciasta, podzielić je na wałeczki i wrzucić do maszynki do ciastek.
- Wyciskać ciasto przez maszynkę, ułożyć dłuższe kawałki na desce i pokroić na 7-8 centymetrowe kawałki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do temp
- Piec ciasteczka przez 12-18 minut, w zależności od ustawionej funkcji piekarnika.
- Po upieczeniu, ciasteczka zostawić na blaszce do lekkiego przestygnięcia.
- Przenieść ciasteczka do puszki po wystudzeniu, aby odparowały i były kruche.
- Opcjonalnie można zanurzyć końcówki ciasteczek w czekoladzie.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na ciasteczka wyciskane z maszynki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również