Przepis na barszcz Czerwony Wigilijny
Barszcz czerwony wigilijny to tradycyjna i niezwykle popularna polska zupa przygotowywana na Wigilię. Głównym składnikiem barszczu jest burak czerwony, który nadaje zupie głęboki kolor i charakterystyczny smak. Dodatkowo do barszczu dodaje się również grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie i świeża kapusta. Gotowany na bogatym bulionie, barszcz podaje się z uszkami lub pasztecikami grzybowymi. To pyszne danie nie tylko rozgrzewa w zimowy wieczór, ale także symbolizuje tradycję i wspólne świętowanie.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj 2 litry bulionu warzywnego.
- Dodaj startą na tarce marchewkę i pietruszkę.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i seler.
- Dodaj posiekaną kapustę kiszoną.
- Wrzuć suszone grzyby.
- Dodaj łyżeczkę cukru.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na barszcz Czerwony Wigilijny, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również