Prosty przepis na pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki to smaczna i aromatyczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a jego głównymi składnikami są mięso z kaczki, cebula, czosnek i przyprawy. Pasztet z kaczki świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem i kiszoną kapustą. Gotowy pasztet można także podać jako dodatek do kanapek lub przekąsek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obgotowanie mięsa:
  2. W garnku umieścić pół kilograma boczku wieprzowego bez kości i kilogram podgardla.
  3. Dodać cebulę, seler, pietruszkę, marchewki, ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Zalać wszystko wodą i gotować około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Podsmażenie składników:
  6. Pokroić dwie cebule w grubą kostkę.
  7. Pokroić pół kilograma wątróbki drobiowej na drobniejsze kawałki.
  8. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć cebulę, następnie dodać wątróbkę i smażyć aż zetnie.
  9. Mielenie mięsa:
  10. Odstawić podsmażoną wątróbkę do ostygnięcia.
  11. Pokroić mięso na drobniejsze kawałki i zmielić, korzystając z drobnego sitka.
  12. Połączyć zmielone mięso z podsmażoną wątróbką i cebulą.
  13. Dodanie przypraw:
  14. Dodać do masy z mięsa jajka, sól, pieprz, Maggi.
  15. Dobrze wymieszać, doprawiając do smaku.
  16. Przygotowanie pasztetu:
  17. Przełożyć masę do słoiczków, pozostawiając trochę miejsca na górze.
  18. Wyczyścić dokładnie brzegi słoiczków i zakręcić je.
  19. Pasteryzacja:
  20. Umieścić słoiczki w garnku na ściereczce bawełnianej, zalać wodą do połowy wysokości słoików.
  21. Przykryć garnek pokrywką i pasteryzować na najmniejszym ogniu przez około godzinę od momentu zagotowania wody.
  22. Schłodzenie i przechowywanie:
  23. Wyjąć słoiki, pozwolić im ostygnąć, a następnie przechowywać w lodówce, aby stężały.
  24. Gotowanie:
  25. Gotowe do smarowania na kanapkach.
Prosty przepis na pasztet z kaczki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Prosty przepis na pasztet z kaczki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up