Prosty przepis na pasztet z kaczki
Pasztet z kaczki to smaczna i aromatyczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a jego głównymi składnikami są mięso z kaczki, cebula, czosnek i przyprawy. Pasztet z kaczki świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem i kiszoną kapustą. Gotowy pasztet można także podać jako dodatek do kanapek lub przekąsek.
Składniki
Przygotowanie
- Obgotowanie mięsa:
- W garnku umieścić pół kilograma boczku wieprzowego bez kości i kilogram podgardla.
- Dodać cebulę, seler, pietruszkę, marchewki, ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalać wszystko wodą i gotować około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Podsmażenie składników:
- Pokroić dwie cebule w grubą kostkę.
- Pokroić pół kilograma wątróbki drobiowej na drobniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć cebulę, następnie dodać wątróbkę i smażyć aż zetnie.
- Mielenie mięsa:
- Odstawić podsmażoną wątróbkę do ostygnięcia.
- Pokroić mięso na drobniejsze kawałki i zmielić, korzystając z drobnego sitka.
- Połączyć zmielone mięso z podsmażoną wątróbką i cebulą.
- Dodanie przypraw:
- Dodać do masy z mięsa jajka, sól, pieprz, Maggi.
- Dobrze wymieszać, doprawiając do smaku.
- Przygotowanie pasztetu:
- Przełożyć masę do słoiczków, pozostawiając trochę miejsca na górze.
- Wyczyścić dokładnie brzegi słoiczków i zakręcić je.
- Pasteryzacja:
- Umieścić słoiczki w garnku na ściereczce bawełnianej, zalać wodą do połowy wysokości słoików.
- Przykryć garnek pokrywką i pasteryzować na najmniejszym ogniu przez około godzinę od momentu zagotowania wody.
- Schłodzenie i przechowywanie:
- Wyjąć słoiki, pozwolić im ostygnąć, a następnie przechowywać w lodówce, aby stężały.
- Gotowanie:
- Gotowe do smarowania na kanapkach.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Prosty przepis na pasztet z kaczki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również