Pieczone pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczarek

Pierś z kurczaka pieczona w aromatycznym nadzieniu z pieczarek to doskonała propozycja na obiad. Soczyste mięso kurczaka łączy się tutaj z intensywnym smakiem pieczarek, tworząc niezwykle aromatyczne danie. Proste w przygotowaniu i pełne walorów smakowych, zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić jedną cebulę w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem klarowanym (ewentualnie olejem), doprawiając solą.
  2. Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć na największym ogniu.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce ząbek czosnku do pieczarek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  4. Pokroić na kostkę ugotowane na twardo jajka oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Dodać przestudzone pieczarki z cebulką i czosnkiem, surowe jajko i bułkę tartą (około 3 łyżek), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  6. Formować kotleciki między dłońmi, podobnie jak przy kotletach mielonych.
  7. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiano na średnim ogniu.
  8. Gotowe kotlety przełożyć na talerz i podawać.
Pieczone pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczarek

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pieczone pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczarek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up