Pieczone pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczarek
Pierś z kurczaka pieczona w aromatycznym nadzieniu z pieczarek to doskonała propozycja na obiad. Soczyste mięso kurczaka łączy się tutaj z intensywnym smakiem pieczarek, tworząc niezwykle aromatyczne danie. Proste w przygotowaniu i pełne walorów smakowych, zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić jedną cebulę w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem klarowanym (ewentualnie olejem), doprawiając solą.
- Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć na największym ogniu.
- Dodać przeciśnięty przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce ząbek czosnku do pieczarek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Pokroić na kostkę ugotowane na twardo jajka oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Dodać przestudzone pieczarki z cebulką i czosnkiem, surowe jajko i bułkę tartą (około 3 łyżek), doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Formować kotleciki między dłońmi, podobnie jak przy kotletach mielonych.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiano na średnim ogniu.
- Gotowe kotlety przełożyć na talerz i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pieczone pierś z kurczaka z nadzieniem z pieczarek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również