Polewa z mleka w proszku

Polewa z mleka w proszku to prosty i szybki sposób na przygotowanie aromatycznej polewy do ciasta czy deseru. Wystarczy połączyć mleko w proszku z wodą oraz cukrem, gotować na małym ogniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Gotowa polewa doskonale komponuje się zarówno z ciastem, jak i babeczkami czy muffinkami. Gotowa w kilka minut i doda słodkiego smaku każdemu domowemu wypiekowi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku umieść 125 g masła, 125 ml mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 2 pełne łyżki kakao i 190 g cukru kryształu.
  2. Rozpuść składniki na małym ogniu, mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę
  3. Odstaw masę na 3-5 minut, aby nieco ostygła.
  4. Dodaj 250 g mleka w proszku, mieszając energicznie, aż nie będzie grudek
  5. Krem powinien mieć gęstą, lejącą konsystencję.
  6. Gotowy krem nadaje się do napełniania ciasteczek, posmarowania orzeszków lub do przekładania wafli.
  7. Można go wypróbować od razu lub przechowywać w lodówce do późniejszego użycia
Polewa z mleka w proszku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polewa z mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up