Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to prosta i aromatyczna potrawa, która zachwyca wyjątkowym połączeniem soczystego mięsa wieprzowego z ostrym i pikantnym sosem chrzanowym. Smażone polędwiczki idealnie komponują się z intensywnym smakiem sosu, tworząc wyjątkowe doznanie kulinarne. Ten przepis świetnie sprawdza się na specjalne okazje oraz kolacje w gronie bliskich.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić i pokroić polędwicę wieprzową na plastry.
  2. Doprawić plastry polędwicy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem (lub po prostu solą i pieprzem).
  3. Podsmażyć polędwicę na patelni z obu stron do zarumienienia, tak aby była wciąż surowa w środku.
  4. Odłożyć podsmażoną polędwicę na talerz.
  5. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, startą marchewkę i posiekany czosnek.
  6. Dodać polędwicę z powrotem na patelnię.
  7. Zalać wodą lub wywarem tak, aby składniki były lekko zakryte.
  8. Dodać listek laurowy i dusić krótko, przez kilka minut.
  9. Wlać śmietankę i zagęścić całość skrobią rozmieszaną ze śmietaną lub wodą.
  10. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up