Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to prosta i aromatyczna potrawa, która zachwyca wyjątkowym połączeniem soczystego mięsa wieprzowego z ostrym i pikantnym sosem chrzanowym. Smażone polędwiczki idealnie komponują się z intensywnym smakiem sosu, tworząc wyjątkowe doznanie kulinarne. Ten przepis świetnie sprawdza się na specjalne okazje oraz kolacje w gronie bliskich.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić i pokroić polędwicę wieprzową na plastry.
- Doprawić plastry polędwicy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem (lub po prostu solą i pieprzem).
- Podsmażyć polędwicę na patelni z obu stron do zarumienienia, tak aby była wciąż surowa w środku.
- Odłożyć podsmażoną polędwicę na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, startą marchewkę i posiekany czosnek.
- Dodać polędwicę z powrotem na patelnię.
- Zalać wodą lub wywarem tak, aby składniki były lekko zakryte.
- Dodać listek laurowy i dusić krótko, przez kilka minut.
- Wlać śmietankę i zagęścić całość skrobią rozmieszaną ze śmietaną lub wodą.
- Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również