Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepis Joli
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to pyszne danie, które zaskoczy smakiem i aromatem. Dzięki przepisowi Joli, mięso jest soczyste, a sos ma intensywny smak pieczarek i śmietany. Idealne danie na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj polędwicę wieprzową, oczyść ją z tłuszczu i błonek, a następnie pokrój na 3 paski.
- Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie obsmaż je z każdej strony na złoty kolor na maśle, dodając posiekany czosnek i rozmaryn.
- Po obsmażeniu, ułóż polędwicę na blaszce wyłożonej pergaminem.
- W miseczce przygotuj sos, mieszając 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę czosnku w proszku
- Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C/392°F.
- W międzyczasie przygotuj dodatki
- Przygotuj sałatkę, mieszając posiekane ogórki, czerwoną paprykę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki, ser feta
- Odstaw zieloną fasolkę na bok, dobierz resztę składników do sałatki, posyp orzeszkami piniowymi.
- Po upieczeniu mięsa, wyjmij je z piekarnika i podawaj razem z przygotowanymi dodatkami.
- Na koniec polej wszystko octem balsamicznym i możesz podawać danie! Podziel się swoim dziełem ze znajomymi i rodziną
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepis Joli, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również