Placuszki z twarogiem i bananem
Placuszki z twarogiem i bananem to prosty i pyszny przepis na lekkie i puszyste placuszki idealne na śniadanie lub deser. Połączenie słodkiego banana z kremowym twarogiem sprawia, że placuszki są aromatyczne i pełne smaku. Można je podawać z ulubionym syropem, dżemem czy świeżymi owocami. Są szybkie w przygotowaniu i z pewnością zachwycą każdego smakosza.
Składniki
Przygotowanie
- W jednej misce umieścić kostkę twarogu i oddzielić żółtka od białek.
- Do twarogu dodać żółtka, łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy i rozdrabniać widelcem, aż masa będzie jednolita.
- Następnie dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodać ubitą pianę do ciasta serowego i dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Opcjonalnie dodać rodzynki lub wiórki kokosowe i wymieszać.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładać łyżką porcje ciasta, formując placuszki, i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
- Po usmażeniu, wyłożyć placuszki na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Posypać placuszki cukrem pudrem i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placuszki z twarogiem i bananem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również