Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to klasyczne danie, które zawsze cieszy podniebienie. Przygotowane z mielonych ziemniaków, jajka, mąki i przypraw, smażone na chrupko w oleju, doskonale nadają się na obiad lub przekąskę. Można podawać je solo lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy ulubionego sosu. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić niedużą cebulę w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do miękkości i lekkiego zarumienienia
  2. Rozgnieść ugotowane ziemniaki, dodać do nich podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  3. Wlać około pół szklanki kefiru i dokładnie wymieszać
  4. Dodać 1 jajko do masy ziemniaczanej i ponownie wymieszać.
  5. Wsypać pół szklanki mąki pszennej i dokładnie wymieszać
  6. Posypać masę posiekanym szczypiorkiem i ponownie wymieszać.
  7. Nabrać porcje ciasta łyżką i formować placuszki.
  8. Smażenie: Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść placuszki na patelnię i zmniejszyć moc kuchenki
  9. Gdy placki będą gotowe, wykładać je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Powtarzać proces aż smażymy wszystkie placki.
  11. Smacznego!
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up