Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to klasyczne danie, które zawsze cieszy podniebienie. Przygotowane z mielonych ziemniaków, jajka, mąki i przypraw, smażone na chrupko w oleju, doskonale nadają się na obiad lub przekąskę. Można podawać je solo lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy ulubionego sosu. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne!
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić niedużą cebulę w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu aż do miękkości i lekkiego zarumienienia
- Rozgnieść ugotowane ziemniaki, dodać do nich podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Wlać około pół szklanki kefiru i dokładnie wymieszać
- Dodać 1 jajko do masy ziemniaczanej i ponownie wymieszać.
- Wsypać pół szklanki mąki pszennej i dokładnie wymieszać
- Posypać masę posiekanym szczypiorkiem i ponownie wymieszać.
- Nabrać porcje ciasta łyżką i formować placuszki.
- Smażenie: Rozgrzać tłuszcz na patelni, kłaść placuszki na patelnię i zmniejszyć moc kuchenki
- Gdy placki będą gotowe, wykładać je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Powtarzać proces aż smażymy wszystkie placki.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również