Placki z cukinii i ziemniaków

Placki z cukinii i ziemniaków to pyszny i sycący pomysł na obiad lub lekką kolację. Połaczone razem składniki tworzą idealną mieszankę smaków, a dodatek przypraw sprawia, że danie nabiera głębszego aromatu. Placki można podawać solo lub z ulubionym sosem, jogurtem czy sałatką, tworząc zawsze zaskakującą i apetyczną kompozycję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki cukinii i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy na durszlaku, aby puściła sok.
  2. Zetrzeć obrane i umyte ziemniaki na tarce lub rozdrobnić za pomocą blendera.
  3. Pokrojoną cebulę blendujemy razem z ziemniakami.
  4. Odsączamy masę ziemniaczaną na drobnym sicie.
  5. Odsączamy i odciskamy cukinię z nadmiaru wody.
  6. Połączyć odsączone ziemniaki z cukinią, dodać jajko, sól, pieprz i przyprawę curry, dokładnie wymieszać.
  7. Formować placuszki ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  8. Po usmażeniu, odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  9. Placki z cukinii i ziemniaków są gotowe do podania
Placki z cukinii i ziemniaków

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placki z cukinii i ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up