Placek królewski z kaszą manna

Placek królewski z kaszą manną to pyszne i sycące danie, które doskonale nadaje się na deser czy słodką przekąskę. Przepis ten łączy w sobie chrupiącą kruszonkę, delikatną kaszę mannę i słodkie owoce, tworząc wyjątkowy smakowy tandem. Idealny na rodzinne przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W małym rondlu podgrzewamy miód delikatnie.
  2. Dodajemy trochę mleka i pozostawiamy do podgrzewania.
  3. W misce mieszamy mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki, aby ułatwić wyrabianie ciasta.
  4. Dodajemy cukier puder, sodę do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  5. Do suchych składników dodajemy podgrzany miód z mlekiem, masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
  6. Wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy kulę, która będzie łatwiej podzielona na 4 części.
  7. Rozprowadzamy pierwszą część ciasta równo na dnie formy do pieczenia.
  8. Rozpuszczamy miód, cukier i masło, a następnie dodajemy pokrojone orzechy pecan i smażymy, aż całość zacznie karmelizować się.
  9. Warstwę z karmelem i orzechami rozprowadzamy równomiernie na pierwszej warstwie ciasta.
  10. Pieczemy pierwszą warstwę w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10 minut, a następnie pozostałe warstwy, skracając czas pieczenia.
  11. Przygotowujemy krem, mieląc orzechy pecan, a następnie mieszając je z mascarpone, butterscotch, rumem i pastą waniliową.
  12. Tworzymy warstwy: delikatnie kładziemy pierwszą warstwę ciasta, rozprowadzamy powłokę śliwkową, nakładamy krem, kolejną warstwę ciasta, ponownie śliwkę i na koniec warstwę z orzechami.
  13. Po złożeniu tortu pozostawiamy go w lodówce na 2 dni.
  14. Po wyjęciu z lodówki odczekujemy minimum godzinę przed podaniem, aby ciasto osiągnęło temperaturę pokojową.
  15. Kroi i serwuj ciasto, ciesząc się smakiem orzechów, karmelu, mascarpone i śliwek
Placek królewski z kaszą manna

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Placek królewski z kaszą manna, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up