Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem i fetą

Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem i fetą to pyszny i szybki sposób na smaczną i zdrową kolację. Kurczak jest delikatny, szpinak dodaje świeżości, a fetą nadaje specyficznego, aromatycznego smaku. Całość jest zapiekana w piekarniku, co sprawia, że danie staje się soczyste i aromatyczne. Idealne danie na spotkania rodzinne lub romantyczną kolację we dwoje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Obróbuj piersi z kurczaka, uważając by nie pozostały żadne kości.
  3. Wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą.
  4. Rozłóż piersi z kurczaka na desce do krojenia.
  5. Napełnij każdą pierś farszem ze szpinakiem i fetą, następnie zwiń i zabezpiecz wykałaczkami.
  6. Wymieszaj przyprawy i posolić każdą pierś.
  7. Rozgrzej patelnię i dobrze ją rozgrzej
  8. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego.
  9. Dodaj warzywa do naczynia żaroodpornego, ułóż pomiędzy piersiami kurczaka.
  10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony.
  11. Wyjmij z piekarnika, pozostaw chwilę do ostygnięcia, a następnie podawaj.
Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem i fetą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up