Pierś z kurczaka z frytkami

Pierś z kurczaka z frytkami to prosty i smaczny przepis, który zadowoli każdego fanego klasycznych dań. Soczysta pierś z kurczaka grillowana w aromatycznych przyprawach, podana z chrupiącymi frytkami - idealne połączenie smaków, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Gotowe danie doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekrój 4 filety z kurczaka na pół, posiekaj je i posól.
  2. Posyp filety z kurczaka pieprzem, suszonym czosnkiem i posiekaną pietruszką, następnie marynuj przez 30 minut.
  3. Następnie na każdym kawałku filetu umieść plaster pomidora, kawałek sera i posiekaną pietruszkę, zwiń w roladkę i zabezpiecz wykałaczkami.
  4. Ułóż roladki z kurczaka w naczyniu do pieczenia, posmaruj sosem z 2 łyżek jogurtu i 2 łyżeczek musztardy, a następnie piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut.
  5. Skrórki ziemniaków obierz, pokrój w frytki, posól, dodaj pieprz, suszoną pietruszkę, suszony czosnek, zioła włoskie i oliwę, wymieszaj dokładnie.
  6. Rozłóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut.
  7. Przygotuj sos, krojąc pomidora, ogórki, szalotkę i zieloną cebulę, a następnie dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz
  8. Podawaj pieczone roladki z kurczaka z frytkami z ziemniaków i sosem warzywnym.
  9. Smacznego!
Pierś z kurczaka z frytkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka z frytkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up