Pierś z kurczaka w rękawie

Pierś z kurczaka w rękawie to prosty i smaczny przepis, który zachwyca aromatycznym smakiem i soczystością mięsa. Kurczak jest marynowany w mieszance ziołowej, a następnie pieczony w rękawie, co sprawia, że mięso pozostaje wilgotne i pełne aromatu. To danie z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi kurczaka i będzie doskonałą propozycją na obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C/392°F.
  2. Przygotuj ziemniaki, obrać je i pokroić na plastry.
  3. Ułóż pokrojone ziemniaki w naczyniu do zapiekania.
  4. Posyp ziemniaki solą, pieprzem, rozmarynem, papryką i skrop olejem.
  5. Piecz ziemniaki przez 35 minut w rozgrzanym piekarniku.
  6. Podgrzej patelnię z olejem.
  7. Obsmaż filety z kurczaka na złoty kolor z obu stron.
  8. Dodaj pokrojone w paski papryki i smaż razem z kurczakiem.
  9. Po usmażeniu, ułóż kurczaka na upieczonych ziemniakach.
  10. Przygotuj sos: w misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, gęstą śmietanę, mąkę i starty ser.
  11. Wlej sos na kurczaka i ziemniaki.
  12. Pokrój pomidory w plastry i ułóż je na wierzchu potrawy.
  13. Zapiecz potrawę przez 20 minut w piekarniku.
  14. Przygotuj sałatkę: wymieszaj rukolę, pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, pokrojone awokado, oliwki, sól, pieprz, ziarenka sezamu i skrop oliwą z oliwek.
  15. Posyp danie posiekaną pietruszką przed podaniem.
  16. Smacznego!
Pierś z kurczaka w rękawie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up