Pierś z kurczaka w rękawie
Pierś z kurczaka w rękawie to prosty i smaczny przepis, który zachwyca aromatycznym smakiem i soczystością mięsa. Kurczak jest marynowany w mieszance ziołowej, a następnie pieczony w rękawie, co sprawia, że mięso pozostaje wilgotne i pełne aromatu. To danie z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi kurczaka i będzie doskonałą propozycją na obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C/392°F.
- Przygotuj ziemniaki, obrać je i pokroić na plastry.
- Ułóż pokrojone ziemniaki w naczyniu do zapiekania.
- Posyp ziemniaki solą, pieprzem, rozmarynem, papryką i skrop olejem.
- Piecz ziemniaki przez 35 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Podgrzej patelnię z olejem.
- Obsmaż filety z kurczaka na złoty kolor z obu stron.
- Dodaj pokrojone w paski papryki i smaż razem z kurczakiem.
- Po usmażeniu, ułóż kurczaka na upieczonych ziemniakach.
- Przygotuj sos: w misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, gęstą śmietanę, mąkę i starty ser.
- Wlej sos na kurczaka i ziemniaki.
- Pokrój pomidory w plastry i ułóż je na wierzchu potrawy.
- Zapiecz potrawę przez 20 minut w piekarniku.
- Przygotuj sałatkę: wymieszaj rukolę, pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, pokrojone awokado, oliwki, sól, pieprz, ziarenka sezamu i skrop oliwą z oliwek.
- Posyp danie posiekaną pietruszką przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również