Pierś z kurczaka w jogurcie z piekarnika

Pierś z kurczaka w jogurcie z piekarnika to prosty i aromatyczny sposób na przygotowanie soczystego mięsa. W tej potrawie kawałki kurczaka są marynowane w mieszance jogurtu naturalnego, czosnku, przypraw i ziół, a następnie pieczone w piekarniku do chrupkości. Dzięki jogurtowi mięso pozostaje wilgotne i delikatne, a dodatkowo nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj jogurt (lub śmietanę), czarny pieprz, sól, sos sojowy i posiekany czosnek.
  2. Połóż pierś z kurczaka w misce z sosem i pozostaw na 20 minut, aby mięso nabrało smaku.
  3. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w plastry
  4. Układaj ziemniaki i pieczarki w naczyniu żaroodpornym.
  5. Po 20 minutach wyjmij pierś z kurczaka z marynaty i ułóż ją na warzywach.
  6. Posyp startą mozzarellą i parmezanem.
  7. Wbij jajko na wierzch.
  8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut.
  9. Po upływie 30 minut, kontynuuj pieczenie jeszcze przez 15 minut, aż potrawa będzie dobrze zrumieniona.
  10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłe
Pierś z kurczaka w jogurcie z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka w jogurcie z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up