Pierś z kurczaka po toskańsku
Pierś z kurczaka po toskańsku to aromatyczne danie inspirowane kuchnią włoską, które zachwyca intensywnymi smakami ziołowo-pomidorowymi. Delikatne i soczyste mięso kurczaka podane z sosem pomidorowym, oliwą, czosnkiem, oliwkami i ziołami sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Smaczne i proste do przygotowania - idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyszczone filety z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką z obu stron.
- Na rozgrzanej patelni smażymy mięso z obu stron na złoty kolor, następnie odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojoną w piórka małą cebulę i ząbki czosnku (posiekane i zmiażdżone), smażymy przez około minutę.
- Dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy około 2 minuty, aż zaczną uwalniać aromaty.
- Zalewamy wszystko 300 ml bulionu drobiowego i 140 ml śmietany kremówki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut do lekkiego zredukowania sosu.
- Dodajemy 70 g szpinaku i gotujemy tylko do zwiędnięcia.
- Dodajemy 120 g sera Philadelphia oraz wcześniej podsmażone mięso, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut, aż serek się rozpuści.
- Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie z solą, ze względu na słoność pomidorów suszonych).
- Danie można podać z kluskami gnocchi, kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka po toskańsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również