Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem to pyszne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączenie soczystego kurczaka z delikatnym szpinakiem w chrupiącej pierogowej otoczce zachwyci niejednego smakosza. Prosty w przygotowaniu przepis sprawi, że z łatwością przygotujesz pyszne pierogi, które zasmakują całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Odmrożenie i doprawienie szpinaku:
- Odmrozić szpinak na patelni, doprowadzając go do osuszenia.
- Dodać do szpinaku sól i przeciśnięty czosnek.
- Dodanie sera do szpinaku:
- Po przestudzeniu szpinaku, dodać do niego pokruszony ser feta.
- Wymieszać, aby składniki się połączyły, ale nie rozpłynęły.
- Lepienie farszu:
- Podzielić szpinak i ser na porcje i uformować z nich kulki.
- Przygotowanie ciasta pierogowego:
- W malakserze połączyć mąkę, sól i masło.
- Stopniowo wlewać gorącą wodę, mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Owinąć ciasto folią i pozostawić do odpoczynku.
- Formowanie pierogów:
- Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na owale.
- Nałóż porcję farszu na połowę ciasta, zlepiając końce razem.
- Delikatnie zamykać pierogi, aby uniknąć wyciekania farszu podczas gotowania.
- Gotowanie pierogów:
- Wrzącą wodę w garnku posolić i delikatnie wymieszać.
- Dodawać pierogi do wrzącej wody partiami, gotować około 4-5 minut.
- Wyjmować gotowe pierogi chochlą cedzakową i osączyć.
- Podanie:
- Podawać pierogi z dodatkiem masła, śmietany lub jogurtu.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z kurczakiem i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również