Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zaskoczy niejednego smakosza. Połączenie chrupiącej kaszy z kremowym serem i słonym boczkiem nadaje tym pierogom niepowtarzalny smak i zapach. To pyszna propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich pierogów, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotować 2 szklanki wody w garnku.
- Opłukać jedną szklankę suchej kaszy i odsączyć.
- Do wrzącej wody dodać półtorej łyżeczki soli, łyżkę masła i opłukaną kaszę
- Pokroić około 400 g boczku w drobną kostkę i zeszklić na patelni.
- Pokroić 2 cebule w drobną kostkę i dodać do podsmażonego boczku, smażyć razem.
- Odstawić ugotowaną kaszę na bok.
- Do kaszy dodać część usmażonego boczku z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
- Zagnieść ciasto na pierogi: przesiać 3 szklanki mąki pszennej do miski, dodać szczyptę soli, wbijać jajko, roztrzepać widelcem, stopniowo wlewać około 200 ml gorącej wody, zagnieść ciasto, chować pod przykryciem na 20 minut.
- Odcinać kawałki ciasta, rozwałkować cienko na oprószonym mąką blacie.
- Nadziewać pierogi farszem z kaszy i boczkiem.
- Gotować pierogi w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.
- Podawać pierogi posypane resztą przysmażonego boczku z cebulką.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również