Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem to wyjątkowo aromatyczne danie, które zaskoczy niejednego smakosza. Połączenie chrupiącej kaszy z kremowym serem i słonym boczkiem nadaje tym pierogom niepowtarzalny smak i zapach. To pyszna propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich pierogów, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 szklanki wody w garnku.
  2. Opłukać jedną szklankę suchej kaszy i odsączyć.
  3. Do wrzącej wody dodać półtorej łyżeczki soli, łyżkę masła i opłukaną kaszę
  4. Pokroić około 400 g boczku w drobną kostkę i zeszklić na patelni.
  5. Pokroić 2 cebule w drobną kostkę i dodać do podsmażonego boczku, smażyć razem.
  6. Odstawić ugotowaną kaszę na bok.
  7. Do kaszy dodać część usmażonego boczku z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
  8. Zagnieść ciasto na pierogi: przesiać 3 szklanki mąki pszennej do miski, dodać szczyptę soli, wbijać jajko, roztrzepać widelcem, stopniowo wlewać około 200 ml gorącej wody, zagnieść ciasto, chować pod przykryciem na 20 minut.
  9. Odcinać kawałki ciasta, rozwałkować cienko na oprószonym mąką blacie.
  10. Nadziewać pierogi farszem z kaszy i boczkiem.
  11. Gotować pierogi w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.
  12. Podawać pierogi posypane resztą przysmażonego boczku z cebulką.
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up