Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą to proste i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Ziemniaki kroimy w plastry, a następnie mieszamy z pokrojonym boczkiem i cebulą. Całość pieczemy w piekarniku aż do uzyskania chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Smakowitość potrawy podkreśla połączenie aromatycznego boczku z delikatną cebulą, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie składników: obrać i pokroić kartofle na cienkie plastry, posiekać cebulę, czosnek i słoninę.
  2. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, dodać pokrojoną słoninę i podsmażyć.
  3. Układać plastry ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania, warstwami, nakładając na siebie pozostawić trochę na wierzch.
  4. Nałożyć podsmażoną cebulę i słoninę na warstwę ziemniaków.
  5. Przygotować sos: w rondelku wymieszać śmietanę, sól, pieprz, suszone zioła i czosnek.
  6. Zalać ziemniaki sosem.
  7. Posypać startym serem, dodać pieprz.
  8. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
  9. Po tym czasie posypać więcej sera i piec jeszcze przez około 30-40 minut, aż sera się roztopi i zrumieni.
  10. Wyjąć z piekarnika i wystudzić przez kilka minut przed podaniem.
  11. Podawać i cieszyć się z pysznego pieczonego ziemniaka z boczkiem i cebulą!
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up