Grillowane pieczarki z mozarellą
Grillowane pieczarki z mozarellą to pyszna i prosta przekąska, która świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia lub grilla. Pieczarki nacinane są na połówki, nadziewane kawałkami sera mozzarella, skrapiane oliwą z oliwek i grillowane aż do momentu, gdy ser się roztopi. Danie to zachwyca nie tylko prostotą przygotowania, ale także wyjątkowym połączeniem smaków pieczarek z rozpływającym się serem.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić pieczarki, odrywając ogonki i wydrążając środek za pomocą łyżki.
- Odkroić ogonki od pieczarek i pokroić je drobno, umieszczając w miseczce.
- Posiekać jedną średnią cebulę na drobne kawałki.
- Rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni.
- Podsmażyć pokrojone pieczarki i cebulę na patelni.
- Dodawać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku pod koniec smażenia.
- Odstawić pieczarki z cebulą na bok.
- Dodać starty ser Grana Padano lub Parmezan, starty żółty ser (np
- Wymieszać składniki, aby ser się rozpuścił.
- Nadziewać przygotowaną masą oczyszczone pieczarki.
- Układać nadziane pieczarki na blaszce do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 7-9 minut (grzanie góra-dół).
- Po upieczeniu chwilę studzić, a następnie posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać i cieszyć się pieczarkami z grilla z mozarellą!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Grillowane pieczarki z mozarellą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również