Grillowane pieczarki z mozarellą

Grillowane pieczarki z mozarellą to pyszna i prosta przekąska, która świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia lub grilla. Pieczarki nacinane są na połówki, nadziewane kawałkami sera mozzarella, skrapiane oliwą z oliwek i grillowane aż do momentu, gdy ser się roztopi. Danie to zachwyca nie tylko prostotą przygotowania, ale także wyjątkowym połączeniem smaków pieczarek z rozpływającym się serem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić pieczarki, odrywając ogonki i wydrążając środek za pomocą łyżki.
  2. Odkroić ogonki od pieczarek i pokroić je drobno, umieszczając w miseczce.
  3. Posiekać jedną średnią cebulę na drobne kawałki.
  4. Rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni.
  5. Podsmażyć pokrojone pieczarki i cebulę na patelni.
  6. Dodawać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku pod koniec smażenia.
  7. Odstawić pieczarki z cebulą na bok.
  8. Dodać starty ser Grana Padano lub Parmezan, starty żółty ser (np
  9. Wymieszać składniki, aby ser się rozpuścił.
  10. Nadziewać przygotowaną masą oczyszczone pieczarki.
  11. Układać nadziane pieczarki na blaszce do pieczenia.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 7-9 minut (grzanie góra-dół).
  13. Po upieczeniu chwilę studzić, a następnie posypać posiekaną natką pietruszki.
  14. Podawać i cieszyć się pieczarkami z grilla z mozarellą!
Grillowane pieczarki z mozarellą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Grillowane pieczarki z mozarellą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up