Pianka z galaretki i śnieżki
Pianka z galaretki i śnieżki to lekki i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia. Połączenie puszystej pianki z intensywnym smakiem galaretki i chrupiącymi śnieżkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie foremki:
- Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia.
- Ułóż na papierze 13 herbatników lub biszkoptów.
- Galaretki:
- Rozpuść 2 galaretki różnego koloru (po 77g każda) w po 200 ml gorącej wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
- Rozpuść 1 galaretkę agrestową w 400 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
- Pianka różowa:
- W misie miksera wlej 250 ml zimnego mleka i dodaj 1 opakowanie śnieżki.
- Ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
- Wlej ostudzoną, różową galaretkę i krótko ponownie zmiksuj.
- Przelej masę na herbatniki w foremce i wstaw do lodówki do stężenia, ewentualnie na chwilę do zamrażalnika.
- Pianka zielona:
- W misie miksera wlej 250 ml zimnego mleka i dodaj 1 opakowanie śnieżki.
- Ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
- Wlej ostudzoną, zieloną galaretkę i krótko zmiksuj.
- Delikatnie przelej masę na stężałą piankę różową w foremce i wyrównaj powierzchnię.
- Galaretka na wierzch:
- Gdy ciasto dobrze stężeje, wlej ostudzoną, tężejącą galaretkę na wierzch.
- Wstaw foremkę do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
- Podanie:
- Przed podaniem odwróć ciasto na desce do krojenia, pokrój na kawałki i podawaj.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pianka z galaretki i śnieżki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również