Pianka z galaretki i śnieżki

Pianka z galaretki i śnieżki to lekki i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia. Połączenie puszystej pianki z intensywnym smakiem galaretki i chrupiącymi śnieżkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie foremki:
  2. Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia.
  3. Ułóż na papierze 13 herbatników lub biszkoptów.
  4. Galaretki:
  5. Rozpuść 2 galaretki różnego koloru (po 77g każda) w po 200 ml gorącej wody, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  6. Rozpuść 1 galaretkę agrestową w 400 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  7. Pianka różowa:
  8. W misie miksera wlej 250 ml zimnego mleka i dodaj 1 opakowanie śnieżki.
  9. Ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
  10. Wlej ostudzoną, różową galaretkę i krótko ponownie zmiksuj.
  11. Przelej masę na herbatniki w foremce i wstaw do lodówki do stężenia, ewentualnie na chwilę do zamrażalnika.
  12. Pianka zielona:
  13. W misie miksera wlej 250 ml zimnego mleka i dodaj 1 opakowanie śnieżki.
  14. Ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.
  15. Wlej ostudzoną, zieloną galaretkę i krótko zmiksuj.
  16. Delikatnie przelej masę na stężałą piankę różową w foremce i wyrównaj powierzchnię.
  17. Galaretka na wierzch:
  18. Gdy ciasto dobrze stężeje, wlej ostudzoną, tężejącą galaretkę na wierzch.
  19. Wstaw foremkę do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
  20. Podanie:
  21. Przed podaniem odwróć ciasto na desce do krojenia, pokrój na kawałki i podawaj.
  22. Smacznego!
Pianka z galaretki i śnieżki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pianka z galaretki i śnieżki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up