Pianka z galaretki i śmietany

Pianka z galaretki i śmietany to lekki i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia lub jako słodka przekąska dla całej rodziny. Zastosowanie galaretki nadaje mu intensywny smak owoców, a dodatek śmietany sprawia, że staje się aksamitnie gładki i kremowy. Prosty w przygotowaniu, idealny na różne okazje i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę do ciasta i wyłóż ją folią spożywczą.
  2. Ułóż na dnie formy herbatniki.
  3. W misie miksera wlej 250 ml wrzącej wody, dodaj 2 galaretki cytrynowe i 2 łyżki cukru pudru. Dokładnie wymieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do lekkiego stężenia (powinna być gęsta, ale jeszcze płynna).
  4. Ubij śmietankę na sztywno.
  5. Do ubitej śmietanki powoli dodawaj tężejącą galaretkę, cały czas delikatnie mieszając, aby masa była puszysta i jednolita.
  6. Wyłóż gotową piankę na herbatniki w formie, wyrównaj powierzchnię.
  7. Na piankę połóż drugą warstwę herbatników.
  8. Przygotuj polewę czekoladową: podgrzej 1/2 tabliczki mlecznej czekolady z 2 łyżkami mleka.
  9. Wlej lekko przestudzoną polewę czekoladową na herbatniki, rozprowadź po całej powierzchni.
  10. Opcjonalnie udekoruj białą czekoladą w ten sam sposób.
  11. Umieść deser w lodówce na kilka godzin, aż herbatniki zmiękną, a pianka dobrze stężeje.
  12. Po schłodzeniu wyjmij deser z formy, odetnij folię i pokrój na kawałki.
  13. Smacznego!
Pianka z galaretki i śmietany

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pianka z galaretki i śmietany, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

  1. Agata pisze:

    Piekę serowiec, izalre robię ptasie mleczko😘😘

  2. Aga pisze:

    Piekę jabłecznik, Kubusia, metrowca są pyszne ciasta😍😍😍😍😍😍

  3. Gosiaczek pisze:

    A ile tej śmietany do ptasiego mleczka. Nic nie jest napisane

    1. Masz rację – w przepisie zabrakło tej informacji. Do pianki dodajemy ok. 250 ml śmietanki 30%, ubitej na sztywno i połączonej z lekko tężejącą galaretką. Już uzupełniłam opis, dziękuję za czujność! 💛

  4. Pikuś pisze:

    Gdzie ta śmietana?

    1. Masz rację – to była wersja bez śmietany, dlatego przygotowałam wariant tradycyjny ze śmietanką 😊.

  5. A gdzie śmietana?

    1. Masz rację, podałem wersję bez śmietanki, a tytuł sugerował klasyczną piankę. Dlatego dodałem też tradycyjny wariant, ze śmietanką.

  6. Andrzej pisze:

    A gdzie w tym przepisie śmietanka?

    1. Masz rację – podałam wersję bez śmietanki, ale tytuł sugerował klasyczną piankę. Dlatego dodałam też wariant tradycyjny, ze śmietanką 🙂.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up