Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Kasza gryczana i pieczarki nadają mu bogaty smak, a dodatek cebuli i przypraw sprawiają, że jest aromatyczny i wyjątkowy. To idealna propozycja dla wegetarian oraz osób szukających nowych, nietypowych smaków. Idealny na kanapki, przekąski lub jako dodatek do dań głównych.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotuj 500 ml wody i dodaj do niej 300 g kaszy gryczanej
- Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek przez 2 minuty, następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj 3 jajka do wystudzonej kaszy gryczanej i zmiel blenderem.
- Dodaj podsmażone warzywa, sól, czarny pieprz, suszony czosnek i dobrze wymieszaj.
- Uformuj klopsiki z masy i smaż na oliwie z oliwek przez około 7 minut, odwracając je, by równomiernie się usmażyły.
- W międzyczasie, przygotuj sos: na tej samej patelni podsmaż cebulę, dodaj posiekaną cukinię i smaż przez 4 minuty
- Podawaj klopsiki z sosem
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również