Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to prosty i smaczny przepis na przekąskę lub lekkie danie obiadowe. Ciasto francuskie nadaje się doskonale do sporządzenia chrupiącej otoczki, a nadzienie z pieczarek, cebuli i przypraw dodaje im aromatu i smaku. Paszteciki te można podawać na ciepło lub na zimno, doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezach lub na obiad w towarzystwie sałatki. Prosty w przygotowaniu przepis, którego nie może zabraknąć w repertuarze każdego amatora kulinariów.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy kapustę kiszoną w urządzeniu wielofunkcyjnym lub tradycyjnym garnku z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody.
- Dodajemy ugotowaną i drobno pokrojoną kapustę kiszoną, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Dzielimy jeden płat ciasta francuskiego na pół.
- Na przestudzonym ciastku układamy farsz z kapusty i pieczarek blisko jednego boku.
- Posmarowujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i zwijamy ciasto.
- Kroimy zwinięte ciasto na mniej więcej 12 równych części.
- Powtarzamy czynności z drugą połową ciasta.
- Możemy posypać paszteciki sezamem, kminkiem lub makiem.
- Pieczemy paszteciki w urządzeniu Air Fryer lub piekarniku, smarując je wcześniej jajkiem.
- W Air Fryer ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i czas na 10 minut, a w piekarniku na 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
- Po upieczeniu możemy podawać paszteciki.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również