Pasta z awokado: zdrowa i pyszna alternatywa dla masła do chleba

Pasta z awokado to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego masła do chleba. Awokado, oliwa z oliwek, czosnek i sok z cytryny tworzą kremową pastę, bogatą w zdrowe tłuszcze oraz witaminy. Doskonała propozycja na lekkie i pożywne śniadanie czy przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyjmij z lodówki dwa awokado i pozostaw je na blacie aż zmiękną.
  2. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę oraz skórkę.
  3. Rozgnieć awokado widelcem.
  4. Dodaj sok z cytryny.
  5. Dodaj tłuste, greckie jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu.
  6. Dodaj sól i pieprz cytrynowy do smaku.
  7. Wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  8. Przechowuj pastę w słoiku z plastikową folią, aby zapobiec zbrązowieniu
Pasta z awokado: zdrowa i pyszna alternatywa dla masła do chleba

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pasta z awokado: zdrowa i pyszna alternatywa dla masła do chleba, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up