Przepis na papryczki chili w słodko-kwaśnej marynacie

Papryczki chili w słodko-kwaśnej marynacie to pikantna przekąska, która doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Aby przygotować ten przepis, należy marynować pokrojone papryczki chili w mieszance octu ryżowego, cukru, wody i soli. Po krótkim czasie marynowania, papryczki będą gotowe do spożycia i nadadzą potrawom wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj dużą ilość czerwonych papryczek chili usuń gniazdo nasienne i białą część, jeśli nie chcesz, aby sos był pikantny.
  2. Pokrój papryczki na grubo, razem z czosnkiem.
  3. Umieść papryczki i czosnek w blenderze i pulsuj, aby uzyskać żądaną teksturę sosu.
  4. W rondlu połącz pół szklanki cukru, pół szklanki wody, pół szklanki octu, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki sosu rybnego oraz zmiksowane papryczki z czosnkiem.
  5. Podgrzewaj mieszankę, aż cukier się rozpuści
  6. W osobnym naczyniu rozpuść 1 łyżkę mąki kukurydzianej w wodzie, aby uzyskać gęstą pastę.
  7. Dodaj pastę z mąki kukurydzianej do sosu i gotuj, aż całość zgęstnieje.
  8. Sprawdź i dostosuj smak sosu, jeśli trzeba.
  9. Odstaw sos do ostygnięcia zgęstnieje jeszcze bardziej w trakcie schładzania.
  10. Podawaj przygotowany sos słodko-kwaśny do pysznych dań, zwłaszcza smażonego kurczaka.
Przepis na papryczki chili w słodko-kwaśnej marynacie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na papryczki chili w słodko-kwaśnej marynacie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up