Omlet z bananem i płatkami owsianymi

Omlet z bananem i płatkami owsianymi to szybkie i zdrowe danie na śniadanie lub lekki posiłek. Wystarczy rozgnieść banana, dodać do niego jajko i posypać mieszanką płatków owsianych. Całość należy usmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż omlet zbananowo-owsiany będzie puszysty i lekko zrumieniony. Danie można podać samodzielnie lub polane miodem i posypane orzechami. Smakuje wyśmienicie i dostarcza energii na cały dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać 1 szklankę płatków owsianych, 2 jajka, szczyptę soli, pieprzu, papryki oraz 1 łyżkę parmezanu (jeśli używamy).
  2. Dodać 200 ml mleka i dokładnie wymieszać składniki.
  3. Pozostawić masę na 2 minuty, aby płatki owsiane nasiąkły.
  4. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub innego oleju na patelni.
  5. Wlać masę z płatków owsianych na patelnię.
  6. Posypać omlet zielenią (jeśli używamy) i przykryć.
  7. Smażyć omlet na małym lub średnim ogniu przez 5-7 minut.
  8. Delikatnie odwrócić omlet i smażyć przez kolejne 3 minuty lub do zarumienienia.
  9. Podawać omlet z bananem i płatkami owsianymi na talerzu
Omlet z bananem i płatkami owsianymi

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Omlet z bananem i płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up