Omlet z bananem i płatkami owsianymi
Omlet z bananem i płatkami owsianymi to szybkie i zdrowe danie na śniadanie lub lekki posiłek. Wystarczy rozgnieść banana, dodać do niego jajko i posypać mieszanką płatków owsianych. Całość należy usmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż omlet zbananowo-owsiany będzie puszysty i lekko zrumieniony. Danie można podać samodzielnie lub polane miodem i posypane orzechami. Smakuje wyśmienicie i dostarcza energii na cały dzień.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszać 1 szklankę płatków owsianych, 2 jajka, szczyptę soli, pieprzu, papryki oraz 1 łyżkę parmezanu (jeśli używamy).
- Dodać 200 ml mleka i dokładnie wymieszać składniki.
- Pozostawić masę na 2 minuty, aby płatki owsiane nasiąkły.
- Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub innego oleju na patelni.
- Wlać masę z płatków owsianych na patelnię.
- Posypać omlet zielenią (jeśli używamy) i przykryć.
- Smażyć omlet na małym lub średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Delikatnie odwrócić omlet i smażyć przez kolejne 3 minuty lub do zarumienienia.
- Podawać omlet z bananem i płatkami owsianymi na talerzu
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Omlet z bananem i płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.
Dodaj komentarz
Zalecamy również