Ogórki z czosnkiem po chińsku
Ogórki z czosnkiem po chińsku to proste danie, które świetnie nadaje się na dodatek do wielu potraw. Ogórki kroimy na plasterki, a następnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym. Całość idealnie komponuje się ze smakiem potraw chińskich. Gotowe danie możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj około funta ogórków (najlepiej ogórki angielskie lub perskie).
- Owij folią spożywczą ogórki i uderz w nie, aż się rozbiją na trzy części.
- Umieść pokrojone ogórki w durszlaku na misce.
- Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Po pół godzinie odsącz nadmiar wody wydzielonej przez ogórki.
- Rozetrzyj 5 ząbków czosnku, dodaj 2 łyżki posiekanej dymki i 1 łyżkę płatków chili do ogórków.
- Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, aż zobaczysz bąbelki, zdejmij z ognia i ostrożnie polej mieszaniną czosnku, dymki i chili.
- Dodaj 1 łyżkę prażonych ziaren sezamu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki czarnego octu, wymieszaj.
- Jeśli możesz poczekać, włóż ogórki do lodówki na kolejną pół godziny, aby składniki się przegryzły.
- Podawaj schłodzone jako przystawkę
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ogórki z czosnkiem po chińsku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również