Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie
Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie to doskonały sposób na przygotowanie aromatycznego i zdrowego napoju. Proces marynowania owoców w spirytusie pozwala wydobyć z nich intensywny smak i zapach. Nalewka ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów lub jako aperitif na specjalne okazje. Gotowy napój można również podarować bliskiej osobie jako unikatowy prezent.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz świeże owoce czarnego bzu i umieść je w zamrażarce, aby łatwiej było je rozdrobnić i ekstrahować składniki odżywcze.
- Wybierz pojemnik do przygotowania nalewki możesz użyć słoika masona o pojemności 1 kwarty lub inny odpowiedni pojemnik w zależności od ilości, którą chcesz przygotować.
- Wybierz alkohol do maceracji zalecane jest użycie wódki o zawartości alkoholu 80-proof (100 Proof, jeśli dostępna) lub brandy jako alternatywy dla osoby nieprzepadającej za wódką.
- Wyjmij zamrożone owoce czarnego bzu z zamrażarki i napełnij nimi wybrany pojemnik około w połowie lub nieco powyżej połowy.
- Zalej owoce alkoholem, tak aby całkowicie je przykryć
- Zakręć pojemnik i przechowaj go w chłodnym, ciemnym miejscu przez około 4-6 tygodni
- Po 4-6 tygodniach odcedź zawartość pojemnika, pozbywając się owoców.
- Przelej płyn do butelek amarantowych o pojemności 1-2 uncji z dozownikiem, co ułatwi dawkowanie.
- Należy odpowiednio opisać butelki z nalewką, aby później można było łatwo je zidentyfikować i dawkować.
- Zaleca się stosowanie jednej dawki dziennie dla profilaktyki oraz 3-4 dawek dziennie na początku objawów przeziębienia lub grypy.
- Należy pamiętać, że nalewka z owoców czarnego bzu nie powinna być podawana dzieciom, ani kobietom w ciąży.
- Ostatecznie, należy przechowywać nalewkę w chłodnym i ciemnym miejscu oraz regularnie sprawdzać daty ważności i identyfikować butelki.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również