Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to wyjątkowy domowy likier o intensywnym, kwiatowym aromacie. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych kwiatów bzu, wódki, cukru i soku z cytryny. Kwiaty należy zbierać wcześnie rano, aby zachować ich pełny aromat. Następnie należy je zalać wódką i dodać cukier oraz sok z cytryny. Po kilku tygodniach nalewka będzie gotowa do degustacji - doskonała jako dodatek do deserów lub po prostu do degustacji w towarzystwie bliskich.
Składniki
Przygotowanie
- Zebrać świeże kwiaty czarnego bzu (upewnij się, że nie są zanieczyszczone ani zanieczyszczone).
- Starannie oczyścić kwiaty bzu, usuwając ewentualne pleśń, owady lub zanieczyszczenia.
- Pozostawić kwiaty do osuszenia przez kilka godzin, aby wilgoć odparowała.
- Opracowanie nalewki z kwiatów czarnego bzu:
- Umieścić osuszone kwiaty czarnego bzu w słoju szklanym lub ceramicznym.
- Zalać kwiaty czarnego bzu spirytusem spożywczym lub wódką, tak aby były one całkowicie zanurzone.
- Zamknąć słoik dokładnie i umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Pozostawić nalewkę do maceracji przez około 2-4 tygodnie, wstrząsając słoik codziennie.
- Po upływie czasu odcedzić nalewkę przez gazę lub sitko, aby pozbyć się kwiatów.
- Przelać nalewkę do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.
- Nalewkę można rozcieńczyć wodą lub używać do przygotowywania drinków i deserów.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nalewka z kwiatów czarnego bzu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również