Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to wyjątkowy domowy likier o intensywnym, kwiatowym aromacie. Aby go przygotować, potrzebujemy świeżych kwiatów bzu, wódki, cukru i soku z cytryny. Kwiaty należy zbierać wcześnie rano, aby zachować ich pełny aromat. Następnie należy je zalać wódką i dodać cukier oraz sok z cytryny. Po kilku tygodniach nalewka będzie gotowa do degustacji - doskonała jako dodatek do deserów lub po prostu do degustacji w towarzystwie bliskich.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zebrać świeże kwiaty czarnego bzu (upewnij się, że nie są zanieczyszczone ani zanieczyszczone).
  2. Starannie oczyścić kwiaty bzu, usuwając ewentualne pleśń, owady lub zanieczyszczenia.
  3. Pozostawić kwiaty do osuszenia przez kilka godzin, aby wilgoć odparowała.
  4. Opracowanie nalewki z kwiatów czarnego bzu:
  5. Umieścić osuszone kwiaty czarnego bzu w słoju szklanym lub ceramicznym.
  6. Zalać kwiaty czarnego bzu spirytusem spożywczym lub wódką, tak aby były one całkowicie zanurzone.
  7. Zamknąć słoik dokładnie i umieścić go w ciemnym i chłodnym miejscu.
  8. Pozostawić nalewkę do maceracji przez około 2-4 tygodnie, wstrząsając słoik codziennie.
  9. Po upływie czasu odcedzić nalewkę przez gazę lub sitko, aby pozbyć się kwiatów.
  10. Przelać nalewkę do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.
  11. Nalewkę można rozcieńczyć wodą lub używać do przygotowywania drinków i deserów.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Nalewka z kwiatów czarnego bzu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up