Muszle nadziewane szpinakiem i fetą

Muszle nadziewane szpinakiem i fetą to apetyczne danie, które połączenie delikatnej szpinaku z pikantną fetą. Muszle pasty makaronowej są nadziewane aromatycznym farszem, a całość zapiekana w piekarniku do uzyskania złocistej skórki. To idealna propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Gotowanie muszelek:
- W garnku z osoloną wrzącą wodą umieścić 27 dużych muszelek (250 g).
- Gotować muszle al dente, czyli elastyczne, ale jeszcze nie całkowicie miękkie.
- Po ugotowaniu odcedzić muszle na durszlaku, przepłukać zimną wodą i ułożyć na talerzu w pojedynczej warstwie.
- Przygotowanie sosu pomidorowego:
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni.
- Dodać 100 g drobno pokrojonych szalotek i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną, ale nie zaczną zmieniać koloru.
- Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażyć przez kolejne 30 sekund.
- Dodać 800 g pokrojonych pomidorów, 200 ml wody, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżkę octu balsamicznego i 25 g cukru.
- Dusić sos przez około 20 minut, doprawiając solą i pieprzem.
- Przygotowanie nadzienia ze szpinakiem:
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni.
- Dodać 3 ząbki czosnku i smażyć przez 30 sekund.
- Dodawać 500 g szpinaku partiami, smażyć aż zwiędną.
- Dodać 250 g mascarpone, 200 g rozkruszonego sera feta, 1 łyżeczkę mielonego gałki muszkatołowej.
- Doprawić pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Składanie muszelek:
- Napełnić muszle 1-2 łyżkami nadzienia ze szpinakiem.
- Rozsmarować sos pomidorowy w żaroodpornym naczyniu.
- Układać nadziane muszle na sosie.
- Posypać startym parmezanem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.
- Podawanie:
- Odczekać 10 minut po wyjęciu potrawy z piekarnika, aby przestygła.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Muszle nadziewane szpinakiem i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również