Mus z agrestu na zimę

Mus z agrestu na zimę to przepis na szybki i prosty sposób przechowywania sezonowych owoców. Agrest, mieszany z cukrem, gotowany jest na gęsty mus, który po wystudzeniu jest idealny do przechowywania w słoikach. Ten mus doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, placków czy gofrów, dodając im świeżości i kwaśnego smaku agrestu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz około 400g zielonych agrestów.
  2. Oczyść agresty z resztek kwiatów i ogonków.
  3. W garnku zagotuj agresty z niewielką ilością wody i około 75g miodu (można również użyć cukru).
  4. Mieszaj agresty, aż się rozpadną, tworząc gęstą masę.
  5. Ubić śmietanę na sztywno.
  6. Ubić białko jaja na sztywno.
  7. Połączyć ubitą śmietanę z masą agrestową.
  8. Dodać ubite białko jaja delikatnie wymieszając.
  9. Opcjonalnie można dodać żółtko jaja i/lub jogurt naturalny.
  10. Delikatnie wymieszać składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  11. Przełożyć mus do małych misek.
  12. Schłodzić mus przez dłuższą chwilę w lodówce przed podaniem.
  13. Podawać z ulubionymi dodatkami, np
Mus z agrestu na zimę

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Mus z agrestu na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up