Jabłecznik: szybki i prosty przepis

Przepis na jabłecznik to łatwe do przygotowania danie, którego głównymi składnikami są jabłka, mąka, cukier i masło. Wystarczy pokroić jabłka na plasterki, ułożyć je na cieście z mąki, cukru i masła, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu jabłecznik jest pyszny i aromatyczny, idealny zarówno na deser, jak i na popołudniową przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyte i obrane jabłka kroimy na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy mały kawałek masła i dodajemy pokrojone jabłka.
  3. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
  4. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz budyń lub mąkę ziemniaczaną
  5. W osobnej misce ubijamy 6 jajek na sztywno.
  6. Stopniowo dodajemy 3/4 szklanki cukru, ubijając na wysokich obrotach przez 10 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
  7. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pół szklanki oleju, następnie stopniowo wsypujemy półtorej szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia.
  8. Dodajemy dwa budynie bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym, dokładnie mieszamy.
  9. Wylewamy około połowy ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12-15 minut.
  10. Następnie wykładamy przygotowane jabłka, wylewamy resztę ciasta, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 175 stopni przez 25-30 minut, aż suchy patyczek będzie czysty.
  11. Po upieczeniu ciasta możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować przygotowanym lukrem (pół szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny lub pomarańczy, dwie łyżki mleka lub wody ucieramy aż powstanie gładki lukier).
Jabłecznik: szybki i prosty przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jabłecznik: szybki i prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up