Jabłecznik: szybki i prosty przepis
Przepis na jabłecznik to łatwe do przygotowania danie, którego głównymi składnikami są jabłka, mąka, cukier i masło. Wystarczy pokroić jabłka na plasterki, ułożyć je na cieście z mąki, cukru i masła, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu jabłecznik jest pyszny i aromatyczny, idealny zarówno na deser, jak i na popołudniową przekąskę.
Składniki
Przygotowanie
- Umyte i obrane jabłka kroimy na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy mały kawałek masła i dodajemy pokrojone jabłka.
- Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz budyń lub mąkę ziemniaczaną
- W osobnej misce ubijamy 6 jajek na sztywno.
- Stopniowo dodajemy 3/4 szklanki cukru, ubijając na wysokich obrotach przez 10 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pół szklanki oleju, następnie stopniowo wsypujemy półtorej szklanki mąki pszennej z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy dwa budynie bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym, dokładnie mieszamy.
- Wylewamy około połowy ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12-15 minut.
- Następnie wykładamy przygotowane jabłka, wylewamy resztę ciasta, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 175 stopni przez 25-30 minut, aż suchy patyczek będzie czysty.
- Po upieczeniu ciasta możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować przygotowanym lukrem (pół szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny lub pomarańczy, dwie łyżki mleka lub wody ucieramy aż powstanie gładki lukier).
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jabłecznik: szybki i prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również