Mazurek z białą czekoladą i malinami
Mazurek z białą czekoladą i malinami to pyszna i kusząca kombinacja słodyczy. Delikatna biała czekolada doskonale komponuje się z kwaśnymi malinami, tworząc harmonijny i apetyczny smak. Przygotowanie tego mazurka jest proste, a efekt końcowy zachwyci nie tylko miłośników słodkości. Idealny deser na specjalne okazje i świąteczny czas.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać mąkę krupczatkę (250g), mąkę pszennej tortowej (100g), cukier puder (100g) oraz zimne masło pokrojone na kawałki (200g).
- Dodać 2 żółtka i łyżkę kwaśnej śmietany (18%) do suchych składników i zagnieść ciasto.
- Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
- Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyciąć kształt dużej pisanki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Z pozostałej części ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je dookoła mazurka
- Wstawić mazurek do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, aż się ładnie przyrumieni.
- W międzyczasie, rozdrobnić 200g białej czekolady, dodać do niej 100ml śmietanki kremówki i podgrzewać w mikrofali, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści.
- Smarować wystudzone ciasto dżemem malinowym, następnie polewać roztopioną białą czekoladą.
- Posypać wierzch mazurka uprażonymi płatkami migdałowymi (około 70g), ułożyć świeże maliny oraz listki mięty.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Mazurek z białą czekoladą i malinami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również