Mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurek z białą czekoladą i malinami to pyszna i kusząca kombinacja słodyczy. Delikatna biała czekolada doskonale komponuje się z kwaśnymi malinami, tworząc harmonijny i apetyczny smak. Przygotowanie tego mazurka jest proste, a efekt końcowy zachwyci nie tylko miłośników słodkości. Idealny deser na specjalne okazje i świąteczny czas.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać mąkę krupczatkę (250g), mąkę pszennej tortowej (100g), cukier puder (100g) oraz zimne masło pokrojone na kawałki (200g).
  2. Dodać 2 żółtka i łyżkę kwaśnej śmietany (18%) do suchych składników i zagnieść ciasto.
  3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
  4. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyciąć kształt dużej pisanki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  5. Z pozostałej części ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je dookoła mazurka
  6. Wstawić mazurek do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, aż się ładnie przyrumieni.
  7. W międzyczasie, rozdrobnić 200g białej czekolady, dodać do niej 100ml śmietanki kremówki i podgrzewać w mikrofali, mieszając co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści.
  8. Smarować wystudzone ciasto dżemem malinowym, następnie polewać roztopioną białą czekoladą.
  9. Posypać wierzch mazurka uprażonymi płatkami migdałowymi (około 70g), ułożyć świeże maliny oraz listki mięty.
Mazurek z białą czekoladą i malinami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Mazurek z białą czekoladą i malinami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up