Marynata do żeberek z dzika
Marynata do żeberek z dzika może sprawić, że danie nabierze głębokiego i intensywnego smaku. Połączenie octu balsamicznego, miodu, czosnku, przypraw oraz ziół doskonale uwydatni naturalny smak dziczyzny. Pozostawienie mięsa w marynacie na kilka godzin lub nawet przez noc pozwoli mu nasiąknąć wszystkimi aromatami, co zapewni wyjątkowy smak potrawy.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj przyprawy wg receptury pod filmem.
- Przygotuj spory kawałek dzika (przednia noga z przyległościami).
- Przygotuj solankę i za pomocą strzykawki wstrzyknij ją w okolice kości w mięsie, aby zabezpieczyć miejsca.
- Zapekluj mięso na sucho i pozostaw na około 10 dni.
- Rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę, wyłożoną smalcem wieprzowym.
- Rozpocznij pieczenie mięsa w temperaturze 180-200 st
- Po pewnym czasie obniż temperaturę do 150 st
- Podczas pieczenia często obracaj mięso i polewaj tłuszczem.
- Sprawdzaj miękkość mięsa szpikulcem co jakiś czas.
- Po ok
- Odstaw mięso na chwilę, aby odpoczęło.
- Pokrój mięso na kawałki i podaj na stół, dzieląc się wrażeniami ze smaku z gośćmi.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Marynata do żeberek z dzika, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również