Marynata do żeberek z dzika

Marynata do żeberek z dzika może sprawić, że danie nabierze głębokiego i intensywnego smaku. Połączenie octu balsamicznego, miodu, czosnku, przypraw oraz ziół doskonale uwydatni naturalny smak dziczyzny. Pozostawienie mięsa w marynacie na kilka godzin lub nawet przez noc pozwoli mu nasiąknąć wszystkimi aromatami, co zapewni wyjątkowy smak potrawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj przyprawy wg receptury pod filmem.
  2. Przygotuj spory kawałek dzika (przednia noga z przyległościami).
  3. Przygotuj solankę i za pomocą strzykawki wstrzyknij ją w okolice kości w mięsie, aby zabezpieczyć miejsca.
  4. Zapekluj mięso na sucho i pozostaw na około 10 dni.
  5. Rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę, wyłożoną smalcem wieprzowym.
  6. Rozpocznij pieczenie mięsa w temperaturze 180-200 st
  7. Po pewnym czasie obniż temperaturę do 150 st
  8. Podczas pieczenia często obracaj mięso i polewaj tłuszczem.
  9. Sprawdzaj miękkość mięsa szpikulcem co jakiś czas.
  10. Po ok
  11. Odstaw mięso na chwilę, aby odpoczęło.
  12. Pokrój mięso na kawałki i podaj na stół, dzieląc się wrażeniami ze smaku z gośćmi.
  13. Smacznego!
Marynata do żeberek z dzika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Marynata do żeberek z dzika, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up