Makowiec japoński z puszki na dużą blaszkę

Makowiec japoński z puszki na dużą blaszkę to prosty i smaczny deser, który przygotowuje się szybko i bez zbędnych trudności. Wystarczy ułożyć gotowe plastry ciasta francuskiego na blaszce, nałożyć nadzienie z masy makowej z puszki, posypać startą czekoladą i upiec. Efekt to piękny i aromatyczny makowiec, który zachwyci wszystkich smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Zmieszaj 420 g (3 szklanki) mielonego maku suchego z 2 niepełnymi szklankami gorącego mleka
- Jeśli używasz maku nie mielonego, zalej go 2 pełnymi szklankami gorącego mleka, odstaw na 1 godzinę, odcedź, zmiel dwukrotnie i dodaj do makuca.
- W misie miksera zmiksuj 250 g miękkiego masła z 300 g cukru pudru na puszystą masę.
- Dodaj po jednym 6 żółtek, ucieraj, a następnie dodawaj po łyżce zmiażdżony mak i starte na tarce jabłka.
- Dodaj 1/2 szklanki kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- W czystej misie ubij białka na sztywno i dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj 150 g namoczonych rodzynek i 100 g posiekanych orzechów, wymieszaj.
- Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka górna i dolna) lub 165°C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw makowiec do wystygnięcia, a potem pozostaw go najlepiej przez noc.
- Następnego dnia przełóż makowiec na deseczkę.
- Przygotuj polewę: rozpuść 150 g czekolady z 50 g miękkiego masła, ostrożnie, tylko do rozpuszczenia składników.
- Wylej polewę na wierzch makowca i pozostaw do zastygnięcia.
- Przechowuj makowiec w lodówce lub w chłodnym miejscu
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makowiec japoński z puszki na dużą blaszkę, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również