Makaron z kurczakiem i fetą

Makaron z kurczakiem i fetą to proste i smaczne danie, które przygotuje się w kilka minut. Składniki, takie jak makaron, kawałki kurczaka, fetę, pomidory i przyprawy, łączą się w aromatyczną potrawę, którą można podać na obiad czy kolację. Danie to zachwyca połączeniem intensywnych smaków i różnorodnością tekstur, sprawiając, że jest idealnym wyborem dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron fusilli według instrukcji na opakowaniu, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania.
  2. Kroimy filet z kurczaka w kostkę i obtaczamy oliwą, przesmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  3. Drobno posiekać czosnek i przysmażyć go na patelni z oliwą przez około 20-30 sekund, dodać rozmrożony szpinak i smażyć do całkowitego rozmrożenia.
  4. Dodać do szpinaku kmin rzymski, sól, świeżo mielony pieprz i ser typu feta, rozpuszczać ser, przy okazji dolejemy trochę wody z gotowania makaronu.
  5. Wrzucić przesmażonego kurczaka i wymieszać, dusić na minimalnym ogniu.
  6. Na koniec dodać kukurydzę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba.
  7. Dodajemy ugotowany makaron do kurczaka i sosu, dokładnie mieszamy.
  8. Przełożyć całość do pudełek na porcje, dodać płatki chilli dla pikantności.
  9. Posypać startym serem i polać oliwą z oliwek przed podaniem.
  10. Można podać z ulubionymi dodatkami, np
  11. Gotowe! Smacznego!
Makaron z kurczakiem i fetą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z kurczakiem i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up