Makaron z kurczakiem i fetą
Makaron z kurczakiem i fetą to proste i smaczne danie, które przygotuje się w kilka minut. Składniki, takie jak makaron, kawałki kurczaka, fetę, pomidory i przyprawy, łączą się w aromatyczną potrawę, którą można podać na obiad czy kolację. Danie to zachwyca połączeniem intensywnych smaków i różnorodnością tekstur, sprawiając, że jest idealnym wyborem dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować makaron fusilli według instrukcji na opakowaniu, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania.
- Kroimy filet z kurczaka w kostkę i obtaczamy oliwą, przesmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
- Drobno posiekać czosnek i przysmażyć go na patelni z oliwą przez około 20-30 sekund, dodać rozmrożony szpinak i smażyć do całkowitego rozmrożenia.
- Dodać do szpinaku kmin rzymski, sól, świeżo mielony pieprz i ser typu feta, rozpuszczać ser, przy okazji dolejemy trochę wody z gotowania makaronu.
- Wrzucić przesmażonego kurczaka i wymieszać, dusić na minimalnym ogniu.
- Na koniec dodać kukurydzę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba.
- Dodajemy ugotowany makaron do kurczaka i sosu, dokładnie mieszamy.
- Przełożyć całość do pudełek na porcje, dodać płatki chilli dla pikantności.
- Posypać startym serem i polać oliwą z oliwek przed podaniem.
- Można podać z ulubionymi dodatkami, np
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z kurczakiem i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również